Blog

Zašto volimo plesati s odličnim plesačima?

Svi mi koji plešemo obožavamo večer kada je neki plesni party. Planiramo pažljivo, spremamo se, zovemo prijatelje da vidimo tko će sve doći, dogovaramo se s njima, biramo lijepu odjeću, radimo frizuru, šminkamo se i s veseljem odlazimo na lice mjesta.

Vječna potraga

Prvo što zapazimo kad dođemo na plesnjak je tko je sve došao, a pogotovo pogledom tražimo one plesače s kojima obožavamo plesati da budemo sigurni da će nam večer biti ispunjena plesom. To je najvažnija stvar u večeri – dovoljno dobrih plesova (osim ako niste došli plesati) koje nam osiguravaju dobri plesači.

Ako na tom partiju nema dovoljno dobrih plesača, možda ćemo sjediti većinu vremena ali otići ćemo kući neisplesani i, vjerujem, mrzovoljni. Ako se to ponovi i nekoliko puta, spremni smo i prestati odlaziti na neke plesne večeri. Sve je to potpuno normalno, jer party nije ispunio naša plesna očekivanja i vjerujem ćemo naći zanimljiviju stvar kojom možemo ispuniti svoju večer.

A zašto smo mi zapravo u vječnoj potrazi za odličnim plesačima? Zašto nam party krcat polu-dobrim plesačima ne može ispuniti večer?

Snažna žena i vječni dječarac - jesu li muškarci i žene zamijenili uloge?

“Snažna žena i vječni dječarac: Jesu li muškarci i žene zamijenili uloge?
Žene su tijekom stoljetne borbe za ravnopravnost spolova uspjele sustići muškarce i dokazati da im mogu parirati na svim razinama. Muškarci, pak, nisu odustajali od svoje povlaštene uloge. Danas je i pred jednima i pred drugima nov izazov: vratiti se svome istinskom biću i probuditi u sebi pravu ženu i pravog muškarca…” (članak iz Sensa kluba možete pročitati do kraja ovdje)

Ples u nama budi istinsko biće

Ples nas vraća u naše istinske prave uloge jer plešući ples u paru moramo poštivati pravila ‘plesne komunikacije’ kako bi mogli zajedno plesati…

Istinski muškarac

Muškarčeva uloga u plesu je vođenje, što znači da on u plesu nosi odgovornost za plesne pokrete, odabirom iduće figure brzo odlučuje što će se iduće dogoditi u plesu, on postaje pouzdan, snažan i odlučan, mora činiti akcije bez razmišljanja…. S druge strane, da bi ga žena ‘poslušala’ mora biti jasan i precizan, poštovati vrijeme kada se akciju treba napraviti, a istovremeno treba pristupati ženi s poštovanjem i nježnošću, suzdržavajući da iskoristi svoju punu snagu on nalazi umjerenost i energiju koja je njoj potrebna za kretanje. On zna da joj treba pružiti sigurnost na plesnom podiju kada mu se ona prepusti, pa stalno obraća pažnju na njeno kretanje i ples prilagođava njoj i trenutnoj situaciji izbjegavajući opasnosti koje vrebaju. Pravi muškarac iz snova, zar ne?

Istinska žena

Ženina uloga u plesu je praćenje, što znači da je prilagodljivaotvorena za promjene koje se događaju. Ona svojim pokretima ne smije prekinuti komunikaciju, prihvaća odluke muškarca dajući mu svoje povjerenje da ju vodi. Ona mu vjeruje i prepušta se potpuno njegovom vođenju. Ona svojim kretanje istovremeno odgovara na muškarčeva pitanja bez vlastitog uplitanja i preuzimanja kontrole ali svojim odgovorom potiče muškarca na iduću figuru, kretnju, pitanje. Muškarac joj daje dovoljno vlastitog prostora i slobode da može i ona uljepšati ples svojim vlastitim pokretima, ali unutar dogovorenih granica komunikacije. Ona dopušta muškarcu njegovu slobodu da bira figure (bez prigovaranja), a zbog neprekidne pažnje i pouzdanog oslonca ona postaje samopouzdana, opuštena, zavodljiva i ženstvena. Prava žena iz snova, zar ne?

Cause you make me feel...

I nije ni čudo da svi vole plesati sa odličnim plesači(ca)ma, jer ako plešete s nekim tko je odličan plesač, on/ona zapravo vas ‘tjeraju’ da igrate svoju pravu istinsku ulogu i uživajte u njoj.

Kad sretnem odličnog plesača na podiju i otplešem odličan ples to mi izmami ogroman osmjeh na licu i onaj uzdah ‘woooooow’, a srce mi se smije dok mi u ušima zvoni:

‘Cause you make me feel,
You make me feel,
You make me feel like
A natural woman…

Što više učite plesati i što više pravila primjenjujete, vaša komunikacija na plesnom podiju je bolja i možete više uživati u svojim istinskim ulogama. Teško je to primijeniti na plesnom podiju ako imate malo plesnog znanja i stalno ‘tjerate’ po svom, ako niste nikada naučili pratiti ili voditi više od 3 figure. Koliko uložite u sebe i u svoje plesno znanje, toliko na plesnom podiju možete i pružiti svom partneru.

A kada se zvijezde poslože i na podiju se sretnu dva odlična plesača, može nastati sudar svjetova, vrijeme se zaustaviti (a bogami i publika ostati bez daha) i oboje se mogu prepustiti tom divnom susretu potaknutom čarobnom glazbom…. Takvi plesovi se pamte a za takve trenutke svi živimo…

Author Tajana Varunek

Voditeljica plesne škole Suavecita, dugogodišnji instruktor, koreograf i plesač

More posts by Tajana Varunek