Tajana Varunek

Voditeljica plesne škole, instruktor, koreograf i plesač

Ukratko (a to je teško), Tajana Varunek jedna je od glavnih ambasadorica hrvatske salsa scene, dugogodišnja plesačica i instruktorica. U salsu se zaljubila još davne 2004. godine te je izgradila osebujan plesni stil kombinirajući senzualne salsa pokrete s bogatim iskustvom i plesnom tehnikom iz područja jazz dancea i show dancea. Na plesnom podiju očarat će vas svojim širokim osmijehom, senzualnim pokretima, visokim štiklama i neiscrpnom energijom. Ona živi svaku plesnu sekundu i zarazit će vas svojom ljubavlju prema plesu, glazbi i pokretu.

Kao voditeljica i glavna instruktorica plesne škole Salsoteca organizirala je i sudjelovala u nebrojenim salsa događanjima na hrvatskoj i međunarodnoj salsa sceni. U toj je školi od 2007. do 2016. godine svoje znanje i ljubav prema plesu prenijela na mnoge generacije salsa plesača.

Tajana se ubraja u one rijetke instruktorice koje nikada ne propuštaju priliku za proširivanjem vlastitog plesnog znanja. Zato obožava pohađati plesne radionice i putovati na salsa događanja diljem svijeta, plesati do ranih jutarnjih sati te širiti poznanstva i družiti se sa salsa plesačima iz cijeloga svijeta. Koristi svaku priliku kako bi „zalutala“ na daske koje život znače i sudjelovala u raznim plesnim projektima.

Make mistakes.

Learn from them.

Grow.

Tajana se ubraja u one rijetke instruktorice koje nikada ne propuštaju priliku za proširivanjem vlastitog plesnog znanja

Ana Antić, ZG

“Tajana is without doubt one of the best Croatian dancers there is and for sure she's one of my favourite! Her style, technique and musicality make it such that it's always an absolute pleasure to dance with her and she is among my top dancers in the world! You should feel really lucky to be able to learn from her :-)”

Tamba Salsaché HissirouInternational dance instructor

“Tajana je izvrsna mentorica. U prenošenju znanja je vrlo metodična, lako „rastavlja“ složene figure na manje dijelove te ih na jednostavan i razumljiv način objašnjava. Vrlo je strpljiva. Na tečaju fokus nije na pamćenju koreografije, već na vođenju, praćenju i usklađivanju s muzikom i parterom/icom. Veliku pažnju posvećuje „plesnoj etici“ na podiju (jedino je oko toga stroga 🙂 ). Ono što se vidi „iz aviona“ je da je Tajana u duši plesačica i da istinski voli ples. Energična je, pozitivna i vesela. Ako težite izvrsnosti u plesu, kod Tajane možete dobiti dril i usavršavanje, a ako ste rekreativac i samo želite „guštati“ u plesu – zabave i smijeha neće manjkati, nećete se osjećati zapostavljeni i manje bitni ako „imate dvije lijeve“. ”

Jelena Zelenbrz Kvasničkapolaznica

“Ako netko zna plesati i pri tome izgledati elegantno i seksi, to je Tajči! Vrlo srčano će i nama prenijeti svoje male plesne tajne tako da se i mi možemo osjećati sjajno na svakom podiju.”

Lidija ŠantalabPolaznica

“Thank you for everything you have done in the dance scene and and everybody you have inspired during these 8 years. I'm sure many of us have stood, and will continue to stand, at the side of the dance floor watching you and hoping that one day we could reach that level of fluidity, musicality, but also just pure joy you have at that moment...”

Teréz Julianna SzaboPolaznica

“Taichi je jedna iznimna osoba, puna pozitivne životne energije da često imaš osjećaj kao da ju pokreću baterije...ili jako puno kave :). Kao intruktorica plesa vrlo je temeljita, koncentrirana na detalje, vrlo brzo upozna svakog svog polaznika ponaosob i zna na što u plesu treba obratiti pažnju te na istome radi sa svakim polaznikom/icom. Čak i kad želiš posustati i pretvoriš se u plačljivog tvrdoglavca, bodri te da ipak nastaviš dalje. :)”

Samanta Bićanićdugogodišnja polaznica

“I'm used to travel around the world to meet the best dancers. I met one of them in Šibenik. I can still remember this dance, the dance of the festival. Tajana is not only a wonderful dancer, but also one of the best followers to the worldwide salsa scene.
A dance so light that you can do anything you want, even the more craziest patterns you ever imagine. I can only finish my words in thank my friend Rob. Thanks to him I could discover this sapphire.”

Boris D.social dancer

“Tajana, hvala ti na entuzijazmu, pozitivi i usmjerenosti koju nesebično dijeliš sa svojim plesačima. Ništa ti ne promakne. Svaki tvoj savjet koji si mi dala na treningu je vrijedan i vodi u poboljšanje. Najbolja na podiju! A klasa u svemu što radiš.”

Indira Aurer Jezerčićpolaznica

“Svaki učitelj mora imati dvije kvalitete. Prenijeti znanje i biti dobar pedagog. Tajana je usavršila oboje. A još je k tome i kraljica na plesnom podiju, bilo da je gledaš ili plešeš s njom”

Robert Robpolaznik i plesač

“Tajana je prije svega veliki čovjek, pravi plesni ali i životni učitelj.
Plesni profesionalac, izvrstan pedagog u prenošenju plesnog znanja, kreativna, puna životne radosti i energije.

Na jednostavan način prenosi ljubav prema plesnom pokretu i karipskim plesovima, strpljivo kroz zabavu i humor pokazuje kako izraziti svoju ženstvenost i što znači plesati iz srca”

Marija Žilićpolaznica

Kako je sve počelo?

Tajana Varunek počela je plesati još kao djevojčica. Nakon završene Škole za balet, ritmiku i ples (danas Škola suvremenog plesa Ane Maletić) nastavila se baviti plesom te je svoje znanje nadopunjavala na plesnim tečajevima, radionicama i seminarima raznih plesnih tehnika (jazz dance, MTV jazz, horton, modern, cunningham, release, balet, tap dance, hip-hop, cheerleading, funk jazz, theatre…), a najviše vremena posvetila je usavršavanju show i jazz dancea. Od 2004. godine posvetila se plesanju salse i ostalih karipskih plesova.

Kuda je sve harala?

Kao dugogodišnja članica Plesnog ansambla Action plesala je na brojnim događanjima, u televizijskim emisijama i na modnim revijama. Kao član Hrvatskog Show Dance Saveza i IDO-a (International Dance Organization) s Plesnim Studiom Action osvojila je nekoliko godina zaredom titulu državne prvakinje i pobjednice kupa Hrvatske u show danceu te je 2 godine zaredom predstavljala Hrvatsku na svjetskom i europskom prvenstvu u kategoriji Show formacija. Okušala se kao voditelj jazz dancea u PS Pegaz, kao koreograf na nekoliko nastupa te u jednoj glumačkoj predstavi. S profesionalnim plesnim ansamblom Kelkope sudjelovala je u humanitarnom projektu – plesnoj predstavi “Free Your Mind”, koja se 2004. godine izvodila u Zagrebu nekoliko desetaka puta.

Tajana i danas pleše jazz dance i pohađa satove contemporary i funk jazza u plesnom klubu Jazzelle kako bi i dalje radila na svojoj plesnoj tehnici.

Kako je zakuhala tu salsu?

Godine 2004. upoznala se sa salsom i počela nastupati kao članica Salsotece – prateće grupe popularnog pjevača Ricarda Luquea. Osvojila je treće mjesto na državnom prvenstvu u salsi, jedno je vrijeme bila instruktorica u Street Salsi gdje je surađivala s Hrvojem Kraševcem te koreografirala i otplesala show nastup u nekadašnjem klubu Tantra. Na prvom Hrvatskom ljetnom salsa festivalu (CSSF) u Rovinju Tajana je sudjelovala kao voditeljica te je zajedno s Nicolasom Ortegom izvela plesnu točku u sklopu show-programa (Matrix). Vodila je i nekoliko salsa radionica kao Nicolasova partnerica, a bila je instruktorica i na jednoj od besplatnih radionica Salsa Pa’ Ti PK Los Mamberos.

Godine 2006. upoznaje Rickyja, počinje plesati s njim, voditi show grupu Salsoteca te koreografirati i plesati nastupe. Godinu dana kasnije zajedno otvaraju plesnu poduku u plesnoj školi Salsoteca gdje su podučavali razne stilove plesa kao što su: salsa LA style on1, salsa New York style on2, cha cha cha, lady styling, pachanga, bachata, kizomba.

Zajedno su kao instruktori od 2008. do 2015. godine nastupili na raznim domaćim i međunarodnim salsa događanjima kao što su Slovenski salsa festival u Ljubljani, Hrvatski ljetni salsa festival u Rovinju, Salsa Latina Istriana u Puli, SalsaZone Fever Weekend u Zagrebu, Salsa River Vikend u Karlovcu, Salsa Beach Splash Festival u Šibeniku, Kizomba Fever Weekend, Valentine’s Zagreb Salsa Festival te na mnogim drugim festivalima.

Kao dio Salsoteca tima organizirala je četiri Valentine’s Zagreb Salsa Festivala – najveću salsa manifestaciju u Zagrebu koja je ugostila velika plesna imena kao što su Magna Gopal, Terry & Cecile, Nuno & Vanda, Adrian & Anita, Supermario, Afrolatin Connection, Mouaze, Alafia, Juan Matos, Isabelle & Felicien te mnoge druge renomirane instruktore.

Tajana je vodila profesionalnu salsa poduku u plesnoj školi Salsoteca, plesno obrazovala Salsoteca show grupu te koreografirala i plesala show nastupe do kraja 2015. godine.

Od 2012. do 2013. godine bila je dio ženske plesne skupine Las Caras Lindas, pod vodstvom Ane Budin, koja je okupljala najbolje hrvatske salsa plesačice (Ella, Dora, Nataša) te je s njima nastupala na mnogobrojnim salsa događanjima u Hrvatskoj i svijetu (Zagreb, Rovinj, Copenhagen, Graz, London…).

Tajana na jednostavan način prenosi ljubav prema plesnom pokretu i karipskim plesovima, strpljivo kroz zabavu i humor pokazuje kako izraziti svoju ženstvenost i što znači plesati iz srca.

Marija Žilić

Otkud sve to znanje?

Tajana je svoje plesno znanje skupljala godinama odlazeći na salsa i sensual festivale od 2005 godine te pohađala radionice najboljih svjetskih instruktora kao što su Supermario, Magna Gopal, Eddie Torres, Griselle Ponce, Karel Flores, Maykel Fonts, Juan Matos, Amneris Martinez, Alafia, Neeraj Mascara, Luis Vasquez, Melissa Fernandez, Mouaze, Santo Rico, Yamulee, Adolfo, Afrolatin Connection i mnogi drugi.

Kako voli prihvaćati životne izazove, sudjelovala je na dva bootcampa na Salsa Beach Splash Festivalu, nastupajući s Karel Flores i Griselle Ponce.

Hmm... a plesnjaci?

Tajana je i tu uložila svoju ljubav, trud i vrijeme. Od 2005. godine organizirala je nebrojeno plesnjaka od kojih je najpopularniji bio u suradnji sa Hrvojem Kraševcem u Spoonu pod nazivom SalsaZone Fever koji se održavao skoro 5 godina te ostale plesne latino večeri poput programa Paraiso Tropical u klubu Sokol, Fieste latine u klubu Bakaga, Noche Tropical u lounge baru Škola, Fabrica Latina u klubu Tvornica, SalsaZone u Strossu, caffe baru Retro, Papa’s baru, Ritam Grada, caffe baru Olimp

Tajana je jedna od omiljenih social plesačica na međunarodnoj salsa sceni te ni na jednom plesnom festivalu ne propušta priliku zatvoriti plesni podij u ranojutarnjim satima.

Ona nije samo plesačica?

Ples je samo jedna od strasti koju Tajana živi. Ona je diplomirani inženjer teorijske matematike i dugi niz godina radila je kao programer, tehnički i poslovni konzultant, projektni voditelj i voditelj tima te CTO, dok je sada projektni voditelj u vodećoj tvrtki za analitička rješenja u Hrvatskoj.

Tajana obožava čitati knjige, raditi na sebi, fotografirati, fino papati, plesati na javnim mjestima i smijati se u dobrom društvu…

Her favorite quote:

“When you see someone without a smile, give them one of yours”