Blog

Štikle na ples ili ne?

Puno me cura uvijek pita trebaju li plesne cipele i visoke pete za ples ili ne? Odlučih napisati kako ja razmišljam, pa same odlučite. Za mene najviše ovisi na kojem ste stupnju plesnog razvoja… Što ste naprednije to su su vam petice više, ali pri tom moramo paziti na neke stvari…

‘Počela sam plesati i ja bi kupila plesne cipele….’

Vjerojatno su vas zaslijepile blještave štiklice koje gledate po partijima. No problem je da prije salse možda nikad niste obule cipele na petu, a sad bi vi i plesale i još, k tome, u visokim petama… Malo teže to ide 🙂

Za plesne početnice bi preporučila jazzerice ili one plesne cipele sa nižom petom (1-3 cm).

Kada budete sigurne u to što radite, slobodno kupite štikle na veću petu da bi mogle poboljšati to što radite tj. kako plešete. I to, naravno, ne onda kupiti one sa petom toliko velikom da ste više od Roba ili Karla (cca 2m) na partiju. Lagano prvo 5cm, pa neka peta raste zajedno s vašim vremenom koje provedete plešući….

 

‘Ja imam samo obične štikle, jel mogu plesati u njima?’

Plesne cipele se ne zovu bezveze plesne cipele. One su dizajnirane za ples. Obične štikle, još ako su nestabilne mogu uzrokovati izvrnuće zglobova. Još ako u tim štiklama jedva hodate, kako uopće zamišljate da izgledate sexy i dobro u tome? Zapravo, izgledate čudnonogo.

Naravno, neke jako napredne plesačice mogu plesati u bilo čemu, pa pričekajte da čujete zašto i kako doći do toga…

Ako vas zanima kako možete nespretno izgledati u cipelama u kojima ne znate hodati, pronašla sam jedan šaljivi video:

‘Ne nosim plesne cipele na ples jer me žuljaju…’

Ni ja ne nosim cipele koje mene žuljaju. Bacim ih u smeće ili ih vratim u dućan. Zašto mislite da plesne cipele moraju žuljati? Najvjerojatnije jer ste ih kupile na ibeju za dvajst dolara (sa šipingom) i niste ih probale prije kupnje. Stigle su premale, od lošeg materijala, čudnog dizajna, nisu napravljene anatomski nego je neki neuki radnik zalijepio petu otprilke gdje treba biti. I žao vam je bacit. Čujte, za plesne cipele treba ipak malo više para uložiti, ipak smo mi cure. Koliko para – toliko muzike. Vaše noge i plesni partneri bit će zahvalni ako uložite novac u prave plesne cipele, sa petom na pravom mjestu (na centru vaše pete), od materijala koji ne ostavlja krvave žuljeve na vašim stopalima (npr. koža). I, vjerujte mi, naplesat ćete se puno više na partijima umjesto da s bolnim grčem na licu, masirajući stopala, ljubomorno gledate kako se drugi i dalje zabavljaju.

‘Ne nosim plesne cipele na ples jer me bole stopala…’

Svako stopalo treba ‘uhodavanje’ i navikavanje na plesnu cipelu. Zbog većeg pritiska na prednji dio stopala, koža na stopalu mora otvrdnuti (kao zaštita) da vas stopala ne bi boljela.

Ako plešete u plesnim cipelama, zaboravite odlaske pedikeru i uklanjanje tvrde kože neko vrijeme (hm, nekoliko godina).

 

‘Ne nosim visoke pete jer sam onda viša od dečkiju…’

Pa vjerojatno si onda i viša od dečkiju i bez peta, pa je ista stvar. Par centimetara razlike. Ako vam baš to tako jako smeta obucite niže pete. Ili nemojte. Nosite što vam se sviđa i u čemu se dobro osjećate. Budite ponosne što ste visoke. Pretvorite to u vašu prednost. Pomozite feedback-om da se dečki potrude odvesti vas pravilno u figure. Recite im ako nisu ruku dovoljno visoko dignuli pri okretu ili vas stišću u pod – drugi puta će više pripaziti. Ja sam otplesala fenomenalne plesove s dečkima nižim od sebe, naravno uz njihov trud da poštuju razliku u visini.

Dečki se moraju potruditi da znaju otplesati s curom višom od sebe. Isto kao što se moraju potruditi naučiti plesati s curom koja je niža od njih. I s onima koje su iste visine kao oni. Za sve se oni moraju potruditi – za više, za niže, za deblje, za tanje, za one u crnoj uskoj haljini, za one s plavom kosom, za one koje nose šišmiš rukave, za one s dlakama ispod pazuha, svaka je drugačija i posebna 🙂

Da mi je smetala visina nikada ne bi plesala s nekim fenomenalnim instruktorima salse poput Frankiea Martineza ili Olivera Pinede, niti s fenomenalnim singapurskim salsa plesačima.

‘Ne nosim visoke pete na tečaj, samo na party…’

I što onda zapravo vježbate na tečaju? To su dvije različite tehnike gaženja, brzine okreta, pozicije stopala… Ja preporučujem da nosite isto na tečaj i party, kako biste mogli primijeniti na partiju ono što vježbate na tečaju.

Na tečaju možete isprobavati plesne korake u peticama i navikavat se na njih. Ako nosite petice samo na partiju, bit će vam teško izvesti sve vratolomije s tečaja odjednom na samo prednjem dijelu stopala i 10cm više…

 

‘Nosim visoke pete sa debelom petom jer mislim da stiletto peta nije stabilna…’

Pa nekako mi se čini da je zaključak o tome donesen na temelju neiskustva. Kad sam obukla svoje prve plesne cipele sa stiletto petom (bile su 7cm) – preporodila sam se. I moj balans se preporodio. I moj vanjski izgled se preprorodio. Odjednom sam imala dva prekrasna čarobna štapića i još uvijek imam 🙂 Naravno, neki se osjećaju sigurnije sa normalnom ili flare petom, čak i sa onim plastičnim čepovima, što je sasvim ok.

‘Blago muškarcima, zašto mi žene moramo plesat u štiklama?’

Postoje 2 magična odgovora.

Razlog 1: You look like a million dolars in high heels

Prvi je da cure izgledaju kao milijun dolara u štiklama. To je živa istina. Pogledajte kako curama noge izgledaju fenomenalno u visokim petama. Zanosno, sexy, prelijepo. Kada idete na salsu i obučete najljepšu haljinu na svijetu a na nogama imate balerike ili tenke ili jazzerice ili bilo kakve ‘flat shoes’, dečkima prisjedne. I meni prisjedne. Najrađe bi vas poslala kod fešn gurua na red karpet.

U visokim petama vaše noge izgledaju duže, vi izgledate više, vi izgledate mršavije, vaše stopalo izgleda manje, vaši prsti na nogama izgledaju kraći, rist vam je izbočen i lijepo izgleda, vaše držanje tijela je pravilnije, privlačite više pažnje svojim izgledom a i vi se osjećate sigurnije.

Jedni moji internacionalni salsa prijatelji, koji su jako dobri plesači, rekli su mi da na festivalima pitaju za ples samo cure u plesnim cipelama na petu jer su sigurni da te cure znaju plesati, da su spremne za ples došle na party i da će u tim cipelama sigurno moći izvesti plesne korake koje će oni voditi.

Plesnim cipelama na visoku petu vi dajete okolini na znanje da ste odvažna napredna plesačica spremna za svaki okret.

Razlog 2: You dance better in high heels

Drugi razlog je plesni, naravno. Kada plešete u plesnim cipelama na petu, vaša težina se već nalazi na prednjem dijelu stopala. Kada nam je težina na prednjem dijelu stopala, možemo biti lagane na nogama, izvoditi brze okrete, nagle pokrete i možemo se brzo zaustaviti. I, voila, bolje plešemo. U ravnim cipelama, cijela površina stopala nam je na podu te su nam koraci duži i sporiji, tijelo uzima vremena da prebaci težinu na prednji dio stopala. U visokim petama, što je petica viša, to nam je stopalo kraće (Pitagora) i to smo brže.

Da ne bi mislili da su cipele zaslužne za vaš napredak u plesu, zapravo morate vježbati tehniku da bi uopće mogle plesati u visokim petama. Tajna je naučiti ono bez čega sve to ne ide, a to je tehnika – pravilno držanje tijela, aktivacija centra tijela, aktivacija mišića, pravilno držanje zglobova, pravilna pozicija stopala i pravilno gaženje koraka.

Kada naučite sve to (to se uči u plesnim školama), moći ćete:

 • Biti uzemljeni (grounded) dok plešete
 • Osjećati se stabilno dok plešete
 • Osjećati se u balansu za vrijeme okreta i spinova
 • Napraviti dvostruke i trostruke okrete sa lakoćom
 • Aktivacijom mišića brže pomicati svoje noge i osjećat se lagano na nogama
 • Plesati dvostruko duže u visokim petama i ne osjećati bol i umor
 • Imati sexy plesno držanje tijela dok plešete cijelo vrijeme
 • Osjećat se fenomenalno tokom plesa
 • Izgledat predivno u visokim petama na plesnom podiju

‘Kakve plesne cipele da kupim?’

Pa kad ste odlučile kupiti plesne cipele, bitno je odlučiti kakve cipele treba kupiti. U Zagrebu ima nekoliko dućana s plesnom opremom (NTS, Zajec, Rondo, Pirouetta, Shoolala) gdje možete isprobati modele i veličine. Također, na salsa festivalima uvijek ima putujućih dućana cipela s velikim izborom modela i brojeva. Radije pričekajte da pronađete odgovarajuće cipele, nego da kupite bilo koje.

Nemojte kupiti cipele samo zato da kupite cipele. Kupite cipele koje su:

 • udobne – ako vas cipele već žuljaju u dućanu, kako će biti tek kad budete plesale u njima satima?
  heels
 • prave veličine – nemojte kupiti prevelike cipele niti premale cipele, jer cipele bi trebale biti savršene veličine za vašu nogu, trebale bi se u njima osjećati kao Pepeljuga, kao da ste obule čarapu na nogu (umjesto pancerice)
 • pravog modela – neki modeli su napravljeni za uska stopala, neki za široka stopala. nemojte kupiti cipelu jer vam je lijepa a prsti vam naprijed vire pola centimetra jer osim što to ne izgleda lijepo, može biti i opasno za vaše prste na plesnom podiju. Ako vam je stopalo usko, potražite cipelu koja ima manji otvor na prstima. Ako vam je stopalo široko izbjegavajte remenčiće kroz koje vam prsti ispadaju (i to može biti opasno). Postoji puno raznih modela plesnih cipela jer postoji puno različitih oblika stopala. Nađite svoj ‘perfect match‘ 🙂
 • pravog materijala – udobnog za vaše stopalo, danas su skoro sve cipele iznutra obložene kožom
 • prave visine pete – prema vašem plesnom znanju, u dućanu već možete osjetiti da li vam je neka petica previsoka ili nije. Ako niste prije nikada hodale u cipelama na petu, krenite s onom nižom. Isto tako, ako imate veće stopalo (npr. broj 39,40,…) viša peta neće biti tako visoka kao curama s manjim brojem stopala zbog Pitagorinog poučka 🙂 Znači, vrijedi i pravilo da veća stopala mogu nositi i višu petu….
 • stabilne – u cipelama bi morale moći stajati, hodati i plesati stabilo. Ravnoteža bi morala biti pravilno raspoređena i na prednji dio stopala i na petu. Nemojte kupiti cipele koje imaju petu na krivom mjestu i koja vas tjera da cijelu težinu stano imate na prednjem dijelu stopala
 • prave boje – najčešće boje cipela su neutralne bež ili crne, kako bi pristajale većini vaše odjeće. Većina cura ima samo jedan par plesnih cipela. Pobrinite se da kod izbora razmišljate o tome da vaše cipele bojom i modelom pristaju vašem stilu oblačenja.
 • prave cijene – cijena neka odgovara vašem budžetu, nije potrebno otići u dugove da bi si priuštile skupe plesne cipele, sigurna sam da možete naći prave cipele za pravu cijenu. S druge strane, ipak je potrebno napraviti određeni novčani ulog kako bi se kupile kvalitetne plesne cipele. Sigurno je da kožnate cipele koštaju više od platnenih, da anatomski izrađene cipele koštaju više od onih kineskih…
 • isprobane – najbolje je isprobati cipelu koje želite kupiti. ako već naručujete cipele preko interneta, potrudite se da ih isprobate prije u dućanu ili kod neke cure koja ih već ima. Ostalo je sve lutrija. Ako cipele ne odgovaraju, to je bačen novac.

Da zaključimo, priuštite si lijepe, kvalitetne i udobne plesne cipele kako bi izgledale fenomenalno na plesnom podiju i odlično plesale. Vjerujte mi, ulog će se isplatiti. Neke cipele traju i godinama ako ih dobro čuvate i održavate. Kupite cipele s visinom pete koja odgovaraju vašem plesnom znanju i u kojoj možete udobno plesati. Naučite tehniku pravilnog držanja tijela i centra tijela, koraka i vježbajte svoje mišiće. I plesat ćete i izgledat ćete kao $1.000.000!

Author Tajana Varunek

Voditeljica plesne škole Suavecita, dugogodišnji instruktor, koreograf i plesač

More posts by Tajana Varunek