Blog

Salsa Makes Life Better

Kroz godine gledam rijeku polaznika koji su prošli kroz moju plesnu dvoranu, neki su postali samopouzdaniji, sretniji, obogatio im se društveni život, stekli su prijatelje, pronašli su partnera, smršavili su, imaju mjesto za izaći navečer, poboljšalo im se zdravljeUpoznala sam divne ljude koji su se transformirali kroz ples, iako ih je većina prohujala kroz moj život, meni je ostao moj dom kojem se uvijek mogu vratiti – ples.

Želim vam opisati cijeli krug predivnih stvari koje možete naučiti, steći i doživjeti plešući salsu. Zašto baš salsu?

Salsa je social dance, što znači da sve što učite i vježbate u dvorani možete navečer primijeniti na plesnjaku. Znači, postoji mjesto za ‘obične’ ljude gdje naučene vještine možete upotrebljavati, ne treba vam pozornica.

Salsa se pleše na veselu muzika koja podiže raspoloženje!

Zbog salse imate razlog i mjesto za večernji izlazak – ravno na plesnjak!

Zbog izlaska na plesnjak ćete se poželjeti lijepo obući i posebno urediti, vjerujem da ćete početi kupovati odjeću o kojoj ste sanjali samo niste imali nikada gdje ju obući 😉

Salsa se pleše u paru!

Zbog toga se na grupama uči kako komunicirati s partnerom, kako poštovati partnera i njegovu plesnu ulogu, kako poštivati plesna pravila i bonton na plesnom podiju, kako ‘rukovati’ sa suprotnim spolom, što nam pomaže da izgradimo bolje odnose u životu, sa sobom i sa drugima.

Odlasci na plesnjake pomoći će vam da produbite vaše društvene vještine, upoznate nove ljude, steknete prijatelje, pronađete partnera, pronađete poslovne prilike.

Učenje plesanja salse pomaže vam da vježbate mozak – poboljšate svoju memoriju kada treba pamtiti kombinacije!

Plesanje salse pomaže vam da vježbate tijelo na razne načine: od poboljšanja koordinacije tijela,  zdravlja zglobova i kostiju, držanja tijela i ravnoteže do stjecanja kondicije.

Kada plešemo vježbamo sve skupine mišića a i veselije je otići plesati na tečaj ili plesnjak i družit se s ljudima nego otići u teretanu, a efekt je isti 😉

Plesom možete i smršaviti! Jer osim redovnog vježbanja, ne stignete ni jesti jer idete na plesnjak  😉

Plesanje salsa potiče lučenje endorfina i serotonina, hormona sreće, koji poboljšavaju imunološki sustav i čine vas zdravijima i sretnijima – plesanje salse izaziva sreću pa je to jedan od prirodnih antidepresiva i načina kako da se oslobodite stresa i dođete do harmonije u životu.

Razvojem vještine plesa, razvijaju se i neke druge osobine kao što su samopouzdanje, hrabrost, upornost, odlučnost, osjećat ćete se mlađe, slobodnije i privlačnije.

Sa salsom možete proputovati i svijet – putovati na salsa festivale diljem svijeta i upoznati ljude koji plešu salsu iz cijelog svijeta!

Self-care

Ples je prekrasan način da se par sati tjedno bavite sobom, da unapređujete jednu svoju vještinu. I to posebnu vještinu, koja nas vraća u slušanje tijela i odvaja nas od svakodnevnog života, koja potiče usklađivanje uma, tijela i duha.

Plesanje salse nas tjera da uključimo više čula odjednom – sluh, vid i dodir koja trebamo uskladiti sa pokretom tijela. Plesanje salse uči nas poštovati prirodne uloge muškarca i žene i uživati u njima.

Rekla bih da sa salsom možete proživjeti i unaprijediti sve bitne stvari na ovom svijetu, možete se povezati sa sobom i s drugima, a tko zna, možda u sebi pronađete ogromni plesni talent za kojeg niste znali i probudite plesača u sebi koji će zauvijek pjevušiti kun-kun-pa. Ako ništa drugo, barem ćete se zabaviti!

Zdrave posljedice plesnog života...

Htjela sam napisati članak o tome zašto treba početi plesati. I već tjednima razmišljam o tome kako da posložim sve te činjenice u neki smisleni oblik, kako da napravim neki genijalni članak da nabrojim sve super stvari (koje stvarno jesu super i jesu istinite)…

I nikako da riječi izađu iz mene…

I u jednom trenutku sam shvatila: ne mogu napisati članak jer to zapravo nisu razlozi zašto ja plešem, nego su to sve zdrave posljedice mojeg plesnog načina života.

A pravi razlog je...

Ja plešem jer mi se tada srce smije.

To je moj dom, to je moje mjesto gdje sam ono što jesam, trenutak kada nestanu svi problemi, prošlost, budućnost… trenutak u kojem prestaju biti važni statusni simboli, novac, ugled, godine, impossible body standards, borba za preživljavanje, ožiljci, posao, ciljevi, želje, povrede, odnosi, tuđa mišljenja… sve sa čime se borimo svaki dan.

I postaje trenutak u kojem tijelo ispriča svoju priču kroz pokret uz pratnju muzike. Ponese te. Prenese te. Poveže te. Sa sobom. Sa drugima. I srce se nasmije. I postanem Živa. Vrijedna. Jaka. Ženstvena. Velika. Opuštena. Snažna. Dostojanstvena. Samopouzdana. Hrabra. Istinita. Iskupljena. Transformirana. Ja.

Ples je to posebno mjesto kojemu se uvijek vraćam jer tamo mogu pronaći sebe.

Prije 10-ak godina sam odlučila podučavati ples jer sam i drugima htjela otvoriti ta vrata, pokazati im taj prelijepi raj u kojem sam ja pronašla svoje utočište, my happy place, put na kojem se dodirujem sa svojim nasmijanim srcem i koji je postao moj način života.

Neću tvrditi da je ples i vaš dom. Možda vi svoj dom nađete u crtanju, pisanju, penjanju na planine, skupljanju Pokemona,… meni je svejedno.

Ali ako niste još našli svoj dom, nema razloga da ne pokušate s plesom… Možda ga pronađete ovdje, a možda vas samo usmjeri na pravi put… Bitno ga je pronaći.

Author Tajana Varunek

Voditeljica plesne škole Suavecita, dugogodišnji instruktor, koreograf i plesač

More posts by Tajana Varunek